• ΑΤΑΠΑΖΑΡ
  • |
  • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
  • ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • ΠΟΝΤΟΣ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΛΕΞΙΚΟ
logo.png

Ο δικός μας τόπος!

Σαν σήμερα έφυγε από την ζωή ο Θεόδωρος Παυλίδης

Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2020

Πόντος

https://i.imgur.com/7Sf6EuZ.jpg

Σαν σήμερα, στις 17 Σεπτεμβρίου του 2003, έφυγε από την ζωή ο Θεόδωρος Παυλίδης ο οποίος τραυματίστηκε θανάσιμα έξω από τις Σέρρες καθώς επέστρεφε στη Θεσσαλονίκη.

Ο Θεόδωρος Παυλίδης γεννήθηκε στο Γιαννακοχώρι της Νάουσας, στις 10 Νοεμβρίου 1957. Μετά από ένα χρόνο η οικογένεια του μετοίκησε στην πόλη της Νάουσας. Ενώ το 1959 εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Αρσένι της Σκύδρας, απ’ όπου καταγόταν η μητέρα του.

Ως παιδί και μάλιστα πρωτότοκος της οικογένειας, ήταν ιδιαίτερα προστατευτικός και στοργικός με τ’ αδέλφια του. Από μικρός είχε κλήση προς την μουσική. Παράλληλα με το σχολείο, όντας μαθητής στο Δημοτικό, μάθαινε Βυζαντινή μουσική στην Εκκλησιαστική Σχολή της Έδεσσας.

###Από μικρή ηλικία, έδειξε την προτίμηση του στα Ποντιακά τραγούδια
Ο Θόδωρος Παυλίδης υπήρξε ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων, ιδιαίτερα ευαίσθητος, προσηνής, πολύ φιλάνθρωπος και καθόλου φιλάργυρος. «Δεν αγαπούσε καθόλου το χρήμα» λέει χαρακτηριστικά ο Μπάμπης Κεμανετζίδης.

Ο αείμνηστος Νάκος Ευσταθιάδης είχε να θυμάται και να αναφέρει… ένα περιστατικό που καταδεικνύει την αφανή, στους πολλούς, φιλάνθρωπη πλευρά του αείμνηστου Θεόδωρου Παυλίδη.

###«Κάποτε με πλησίασε στην Τέρπυλλο του Κιλκίς ένας άνθρωπος, που τον έβλεπα για πρώτη φορά. Αναγνώρισε ποιος ήμουν και μου είπε πως πριν από δυο χρόνια εξαιτίας ενός πολύ σοβαρού ατυχήματος, είχε καταστραφεί οικονομικά.
###Ο Θόδωρος που είχε ακούσει την ιστορία του, τον πλησίασε και του έδωσε μέσα σ’ ένα φάκελο ένα χρηματικό ποσό. Αυτόν τον άνθρωπο τον είδα την ημέρα της κηδείας του Θόδωρου, να κλαίει απαρηγόρητος».
17 Σεπτεμβρίου 2003 στις 00:25, στο 17χλμ Θεσσαλονίκης – Σερρών, επιβατικό Ι.Χ. εκτράπηκε της πορείας του και προσέκρουσε σε περίφραξη εργοστασίου. Με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του οδηγού του, Θεόδωρου Παυλίδη του Λεωνίδα, κατοίκου εν ζωή Θεσσαλονίκης.

###Tο «Νυχτοπούλ» του Πόντου πέταξε ατρόμητο και ελεύθερο, σαν γόνος αντάρτη που ήταν, για την άλλη διάσταση…
Η είδηση έπεσε σαν κεραυνός και έκαψε την καρδιά του όπου γης Ποντιακού Ελληνισμού. Ο Θεόδωρος Παυλίδης έφυγε αναπάντεχα για το μεγάλο ταξίδι, σε ηλικία μόλις 46 χρονών. Ο τραγουδιστής του καημού, της αγάπης, της εθνικής μνήμης, το «ελεύθερο Ακριτοπαίδ’, των Αμαζόνων γέννα».

Ένας από τους πιο γνωστούς και εκφραστικούς τραγουδιστές του Ποντιακού Ελληνισμού, άφησε σαν πουλάκι την πνοή του.

Η κηδεία του έγινε στην ιδιαίτερη του πατρίδα το Αρσένι. Όπου η πατρώα γη άνοιξε τη μαύρη αγκαλιά της, για να υποδεχτεί το γλυκόλαλο αηδόνι της…

Πηγή κειμένου: lelevose.gr